søndag 25. oktober 2015

Didaktisk del til arbeidskrav 3, produksjon av bilder til bildebok, basert på en tekst



Ved å kombinere tekst og bilder, får man en multimodal tekst som utdyper budskapet. Arbeidskrav 3, var et lærerikt prosjekt som gav god innsikt i hvordan man kan jobbe mot de fleste kompetansemålene innen visuell kompetanse i kunst og håndverk. Innledningsvis refereres Nielsens beskrivelse av kompetansemålene innen visuell kommunikasjon. Deretter beskrives arbeidsprosessen til arbeidskrav 3, samtidig som relevante kompetansemål, etter 7. og 10. trinn, relateres til arbeidskravet. Aktuelle kompetansemål refereres med kursivert skrift i løpende tekst. Avslutningsvis kommenteres fordelene med å gjennomføre tilsvarende prosjekt.

Nielsen (2012), skriver at kompetansemålene i visuell kommunikasjon vektlegger kombinasjonen med tegning og digital bildebehandling. Elevene skal kunne produsere bilder og tegninger ut ifra egne interesser. De skal lære å bruke ulike grafiske teknikker, romlige virkemidler, lys og slagskygge, samt virkemidler for illusjoner av bevegelse og ro i bilder. Elevene skal også lære å bruke digitale virkemidler til å redigere film, foto og bildemanipulering for å fremme innholdet i bildene. Digitale billedbehandlingsprogram kan også brukes til å lage tegneserier og filmer (Nielsen, 2012, s. 93). 

Beskrivelse av arbeidsprosessen til arbeidskrav 3, og henvisning til relevante kompetansemål:
I den innledende fasen, før bildeproduksjonen, skulle vi gjøre oss godt kjent med teksten. Vi ble anbefalt å notere assosiasjoner til teksten og øveordene, lage en visjonsplansje, samt tegne utvalgte hendelser på et storyboard. Dette arbeidet kan relateres til kompetansemålene, tegne bildemanus, samt sette sammen og vurdere hvordan skrift og bilde kommuniserer og påvirker hverandre i ulike sammenhenger. Hoveddelen i arbeidet med bildeboka omfattet arbeid med å lage hovedscener og karakterer som skulle være bevegelige. I dette arbeidet, var det viktig å kunne bruke fargekontraster, forminskning og sentralperspektiv for å gi illusjon av rom i bilder både med og uten digitale verktøy, samt bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser.

Videre skulle de ulike bildebokoppslagene fotograferes. Fotografere og manipulere bilder digitalt og reflektere over bruk av motiv og utsnitt, og benytte kontraster mellom diagonale, horisontale og vertikale retninger i enkel komposisjon for å gi illusjon av ro og bevegelse. Etter fotografering, skulle bildene redigeres, og sluttresultatet skulle presenteres i en pdf på Fronter. Redigere og manipulere enkle digitale opptak og bruke ulike funksjoner i bildebehandlingsprogram. Til slutt skulle arbeidet dokumenteres ved hjelp av en prosesslogg. Dokumentere eget arbeid i multimediepresentasjoner og vurdere bruk av egne virkemidler.

Eksperimentering med visuelle virkemidler er viktig for å skape kompetanse i arbeid med visuell kommunikasjon. Tilsvarende prosjekt i skolen vil utfordre elevene til å kombinere ulike former for visualisering, og arbeidet kan med fordel arbeides med tverrfaglig, da det fordrer mange ulike kompetanser, og treffer kompetansemål innen mange andre fag, eksempelvis norsk og matte. 

«I visuell kommunikasjon er praktisk skapende arbeid med todimensjonal form og digitale bildemedier vektlagt» (Kunnskapsløftet, LK 06). Prosjekt som er planlagt, utført og evaluert etter mal fra dette prosjektet, vil kunne engasjere elevene. Samtidig favnes de fleste kompetansemål innen visuell kommunikasjon, som også Nielsen fremhever som viktige.Gjennom eksperimentering, vil elevene opparbeide en større kompetanse i planlegging av handlingsforløp, lære hvordan de kan kombinere ulike visuelle virkemidler og skape en multimodal tekst som utdyper budskapet, samtidig som den digitale kompetansen videreutvikles, både hos lærere og elever. 

Kilder:
Nielsen, L.M. (2012). Fagdidaktikk for kunst og håndverk i går- i dag- i morgen. Oslo, Universitetsforlaget.

Utdanningsdirektoratet. Læreplan i kunst og håndverk- kompetansemål. Hentet fra: http://www.udir.no/kl06/KHV1-01/Kompetansemaal?arst=372029323&kmsn=189205472

Utdanningsdirektoratet. Læreplan i kunst og håndverk- kompetansemål. Hentet fra: http://www.udir.no/kl06/KHV1-01/Kompetansemaal?arst=98844765&kmsn=-1654775316

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar